JÍDLO JE ZÁKLAD
Principy správného stravování, jako je pravidelnost, vyváženost a pestrost stravy, platí pro děti stejně jako pro dospělé. Pakliže v jídelníčku chybí některá z důležitých složek pro vývoj dítěte, nedostatek této látky se nemusí projevit ihned, ovlivní jeho vývoj a ukáže se až v dospělosti v podobě zdravotních komplikací.
Známým pravidlem pro vyváženost každého pokrmu je talíř tvořený bílkovinami, sacharidy a zeleninou, a to ve stejném poměru. Základní stavební složkou pro správný vývoj dítěte je především mléko a mléčné výrobky. Dále kvalitní maso, celozrné pečivo, vhodná příloha (především rýže, ale také brambory a těstoviny), zelenina a ovoce. Co se týče tuků, upřednostňují se rostlinné tuky a oleje před těmi živočišnými. Děti potřebují tuk pro správný růst a vývoj, navíc je to důležitý zdroj energie. Tuky pomáhají vstřebávat vitamíny A, D, E a K, proto je nezbytné jejich poměr v jídelníčku zachovat. Jednou až dvakrát týdně bychom měli dětem připravit luštěniny a ryby (zdroj jódu, omega 3 nenasycených mastných kyselin). Dítě stejně jako dospělí by se ideálně mělo stravovat pětkrát denně.
Naopak omezit bychom měli výrobky s vysokým obsahem cukru (sladké pečivo, sladkosti, slazené nápoje) a soli/tuku (chipsy, solené oříšky, uzeniny, smažená jídla). Náhradou za tyto nevhodné produkty může být například kvalitní čokoláda (70% kakaa a více), ořechy, sušené ovoce, ovoce a zelenina.
Mezi sedmým a desátým rokem věku dítě roste pomaleji a jeho denní příjem energie má být nižší, než v předchozím a nadcházejícím období. Děti se od tohoto věku často stravují ve školních jídelnách a je nezbytné ovlivnit alespoň všechny ostatní pokrmy. V tomto věku by dítě mělo vypít 1,5 litrů vody/čaje (ostatní tekutiny jako mléko, caro atp. se do součtu nepočítají). Při zařazení sportovní aktivity by měo vypít 2 litry.
Kolem dvanáctého roku dochází k růstovému skoku, při kterém děti jedí více než obvykle. V tomto období je nutné zařadit do jídelníčku dostatek vitamínu B12 (maso, mléčné výrobky, vejce) a železa (maso, vnitřnosti).
Souhrn
Denní strava je rozdělena do pěti dávek. Energii z pokrmů získáváme dopoledne, bílkoviny odpoledne.
Z jídelníčku jsou odstraněný jednoduché cukry (sladkosti, limonády) a jsou nahrazeny sacharidy (těstoviny, rýže, brambory, tmavé pečivo).
Živočišný tuk co nejvíce nahrazován tukem rostlinným (kvalitní olivový olej)
Zařazena je pestrá škála (sezóního) ovoce a zeleniny, a to především té zelené.
Každý den jsou do jídelníčku zařazeny mléčné výrobky a vláknina.
Snídaně
Ranní kaše doporučujeme smíchat s mlékem (kravské, mandlové, oříškové, ovesné nebo rýžové), libovolným ovocem a ořechy. Typ kaše je vhodné obměňovat, na výběr je například kaše pohanková, ovesná, semínková, čiroková, špaldová, vícezrnná, chia, rýžová, ječná.
Kukuřičné lupínky s mlékem nebo jogurtem, popřípadě s jiným mléčným výrobkem. Lupínky je možné dochutit marmeládou, medem, ovocem.
Tmavé pečivo na slano s margarínem, kvalitní šunkou a 30% eidamem, zeleninou. Další variantou může být lučina, palouček, cottage sýr. Na sladko s marmeládou, medem.
Vejce na jakýkoliv způsob, ideálně s tmavým pečivem, zeleninou.
Snídaně je vhodné doplňovat sklenicí mléka, alternativního mléka (viz. výše), neslazeného čaje, holandského kakaa nebo vody. Co se týče konzumace perlivých nápojů, měli by se úplně omezit. Pozitivní účinky má například Magnesie, tu je možné v malé míře zařadit.
Svačiny
Mléčné výrobky: acidofilní mléko, bifi drink, jogurtový nápoj, tvaroh, plnotučné mléko, skyr jogurt, selský jogurt, řecký jogurt
Tmavé pečivo (viz. Výše), doplněné ovocem a zeleninou
Smoothie nápoje (doplněné mlékem, alternativním mlékem nebo vodou)
baby špenát, kiwi, banán, pomeranč, voda
kefír, limetka, banán, med
maliny, banán, kokosové mléko
jahody, lesní plody, ovesné mléko
avokádo, špenát, jablko, mango
ananas, borůvky, jablko
jahody, chia, banán
Obědy
Převážná část oběda by se měla skládat ze sacharidů. Maso je možné zařadit, ale není nezbytné. Naopak pravidelná konzumace masa i několikrát denně může organismus zatížit.
Jídla s masem
Čína s bulgurem
Kuřecí maso s mangovým čatný, hnědá rýže
Krůtí plátek, rýže, dušená zelenina na másle
Sushi
Spaghetti s mořskými plody
Treska, bramborová kaše
Lasagne
Pečené kuře, brambory
Burger v tmavé bulce, zelenina
Celozrnné těstoviny s krůtím masem a špenátovou omáčkou
Kuřecí nudličky na kari, zeleninová směs, kuskus
Mleté hovězí, šťouchané brambory
Kuřecí kung pao, rýže
Boloňské spaghetti
Bezmasá jídla
Zeleninové risotto
Kořeněná indická rýže s brokolicí ve smetanové omáčče
Spaghetti carbonara
Grilovaný hermelín, brambory
Penne s rajčatovou omáčkou
Ratatouille
Pečená červená řepa, kozí sýr, rukola
Květákové placičky s dipem z fety a mandlí, celozrnná pita
Spaghetti aglio olio
Květákový mozeček, brambor
Čočka na kyselo, vejce, okurka
Polévky
Bramboračka, boršč, vývar, chřestová, květáková, brokolicová, porková, česnečka, cibulačka, čočková, fazolová.
Večeře
Večeře je zpravidla složená z bílkovin a zeleniny. Příloha by neměla tvořit výraznou část, nemusí být vůbec.
Zapečený chřest s parmskou šunkou
Grilovaný losos s tzatziky, zelenina
Filet z candáta, zelenina
Steak s pečenou zeleninou
Řecký salát
Pstruh se zeleninovou směsí